viernes, 21 de mayo de 2010

ESPADA DE DOBLE FILO

Reproducimos la noticia aparecida en Reus Digital sobre una fuga de gas en la zona del Carrilet, cuyas causas los vecinos atribuyen a las obras del Párquing.


L'avinguda del Carrilet pateix una fuita de gas
Reusdigital.cat ha parlat amb tècnics instal·ladors de gas per saber la causa d'aquests tipus de fuites
Enrique Canovaca 20 de maig de 2010

Una fuita de gas en una canonada de plom ha obligat a tallar el trànsit de vianants en un sentit de l'avinguda del Carrilet, segons han informat els Bombers de la Generalitat. La fuita s'ha produït a dos quarts d'11 del matí, al número 34 de l'avinguda. Com a mesura de precaució, els Bombers han desallotjat deu persones dels comerços al voltant de lloc de l'incident. La fuita s'ha donat per controlada a les 11 i cinc minuts.

Un operari i un bomber treballen per tancar la fuita
Enrique Canovaca L'incident ha provocat una forta olor de gas a tota la zona. Diversos veïns s'han queixat per no poder accedir a l'avinguda i han manifestat que no és la primera fuita que es produeix a causa de les obres. Fonts dels Bombers ha indicat que aquesta és la primera actuació que fan en aquest espai des de l'inici dels treballs previs a les obres. Cal recordar que el passat 27 d'abril hi va haver una altre incident de les mateixes característiques a l'avinguda de Pere el Cerimoniós, però aliè a les obres del Carrilet.

Manuel Cruz-Matute, president de la Plataforma en Defensa del Carrilet, ha lamentat que s'hagin produït "quatre episodis de fuita de gas al barri des del 19 de març", provocades, segons ell, pel treball de les màquines, que influeix en unes instal·lacions comunitàries de gas amb més de trenta anys de funcionament. Matute creu que l'ajuntament hauria d'ajudar a les comunitats a renovar la xarxa, ja que Gas Natural no se'n fa càrrec.

A més, considera que el problema amb les fuites té el seu origen en les presses municipals per iniciar les obres de l'aparcament, que "ja porten dos mesos en marxa", i demana que el consistori determini un pla de seguretat. El representant de la plataforma proposa que hi hagi patrulles de vigilància, formades per Guàrdia Urbana i Mossos d'Esquadra. Per últim, Matute ha declarat "no voler ser alarmista", però afirma "que els veïns tenen por per un possible accident greu".

La visió de la Plataforma no és compartida per l'Associació de Veïns del Barri del Carrilet, que opina que els treballs s'estan duent a terme amb les mesures de seguretat necessàries. José Luis Martín, membre de la comissió de seguiment de les obres, ha explicat a Reusdigital.cat que les fuites detectades s'han donat a causa del mal estat de les instal·lacions comunitàries de gas i que els protocols que s'han seguit "han estat els correctes".

Per tant, els incidents, segons Martí, es donen per problemes previs a les obres. El membre de la comissió de seguiment va més enllà i no vol qualificar aquestes incidències amb el gas de "fuites", ja que "són espores de les canonades de plom que es desprenen". A més, diu no haber rebut queixes per part dels veïns i considera que l'ajuntament ha actuat "amb rapidesa" quan s'ha produït un problema amb els treballs.

Reusdigital.cat ha consultat l'empresa reusenca Nou gas instal·lacions per saber quin és l'estat de la xarxa comunitària i quins són els protocols que han de seguir els veïns per renovar-la. Gas Natural és propietaria de la línia que passa per la vorera fins una clau que connecta amb les canonades dels edificis. Segons fonts de l'empresa, la xarxa comunitària té una antiguitat de trenta anys i necessita una renovació.

Quan Gas Natural detecta una anomalia a la xarxa comunitària, tanca el subministrament de gas i informa per a què els veïns truquin a un instal·lador oficial i solucionin el problema. Les noves canonades que s'instal·len ja no es troben soterrades, sinó que passen per la façana dels edificis i contenen una clau perquè els Bombers puguin tancar el gas en cas d'accident. Amb una mitjana de divuit veïns a la comunitat, el preu de la nova instal·lació seria d'entre sis mil i set mil euros.

L'empresa d'instal·lació de gas explica que quan es fan obres a carrers on la xarxa és vella, com és el cas de l'avinguda del Carrilet, augmenta el risc de patir petites fugues. Les fugues denunciades pels veïns s'han produït en aquestes canonades comunitàries i els talls de subministrament es donen pel protocol que té Gas Natural.

D'altra banda, Gas Natural Fenosa ha emès un comunicat en el qual afirma haver atès cinc fuites de gas a causa d'obres a la via pública a Reus durant l'últim mes. Dues d'aquestes incidències s'han produït a l'avinguda del Carrilet, una altra a l'avinguda de Pere el Cerimoniós i la resta, als carrers de Jesús i de l'Argentera.

L'empresa energètica destaca que en tots els casos s'ha pogut aturar la fuita en menys de trenta minuts i que davant aquestes incidències no "hi ha cap risc d'intoxicació, ja que el gas natural no és tòxic". Gas Natural Fenosa també recorda que quan es produeix una fuita a l'exterior "és important saber que el gas natural no s'acumula, perquè és més lleguer que l'aire, i s'esvaeix ràpidament a l'atmosfera".

No hay comentarios: