miércoles, 26 de mayo de 2010

JUGANDO CON EL RIESGO

Pérez demana a l'Estat que no prohibeixi el crèdit als ajuntaments que no tenen dèficit

L'alcalde considera que la mesura és 'incongruent' amb les polítiques d'inversió pública endegades fins ara

Enrique Canovaca25 de maig de 2010

L'alcalde de Reus, Lluís Miquel Pérez, ha demanat a l'executiu central que es canviïn els criteris del decret llei per reduir el dèficit, per tal que als ajuntaments que tinguin els comptes correctament no se'ls freni l'obtenció de crèdits a partir del gener del 2011. Pérez ha dit que "és incronguent" que les administracions sense dèficit hagin de fer una política de retenció de la despesa, ja que "això tan sols provocarà una pujada de l'atur". El batlle reusenc ha fet arribar aquesta proposta al president de la Federació de Municipis Catalans, Manuel Bustos.

reusdigital.cat alcalde REus
Lluís Miquel Pérez, en una imatge d'arxiu
Reusdigital.cat

Pérez s'ha mostrat crític amb la imatge donada per l'administració central respecte la prohibició inicial de demanar crèdits a partir d'aquest mateix dimarts, 25 de maig. "Hem vist maniobres estranyes i hem donat una imatge poc edificant", ha dit l'alcalde, referint-se a la convocatòria de plens extraordinaris a última hora de la tarda d'aquest dilluns per aprovar crèdits a corre-cuita. Tot i això, Pérez no considera que les diputacions o els ajuntaments en tinguin la culpa, de la situació.

El batlle s'ha mostrat optimista i creu que el govern de Zapatero rectificarà el decret segons els seus criteris, d'aquí fins a finals d'any. En qualsevol cas, l'alcalde ha assegurat que les inversions reusenques no corren cap perill, ja que "fem una planificació econòmica anual, que pràcticament es troba acomplida."

De fet, segons Pérez, "és en aquests moments de crisi" quan un instrument com Innova es fa més necessari que mai, perquè "permet l'obtenció de crèdits". Per últim, l'alcalde ha declarat que entén la decisió de l'Estat de voler sanejar els comptes públiques, però ha recalcat que això provocarà que hi hagi més gent amb dificultats econòmiques.


Nadie responsabiliza directamente a Ayuntamientos y Diputaciones de la situación actual, más teniendo en cuenta cómo está el escenario internacional. Pero corresponde al Gobierno central dictar las directrices a seguir para intentar superar la crisis que nos afecta a todos. Desde Madrid deben hacer leyes iguales para todos: no pueden decir: “a ti te permito hacer esto y al otro no”.

Una de las cosas que suelen valorarse en el momento de solicitar un crédito por parte de quien debe concederlo es el factor riesgo. Cuando estamos moviendo cantidades de dinero muy importantes no basta sólo con saber que quien lo pide es solvente, porque en un escenario macroeconómico dicha solvencia puede verse fácilmente alterada por otros factores no inherentes al mismo, como el político o una tasa de endeudamiento de alto riesgo, arma de doble filo que igual que nos puede ayudar a superar una situación adversa puede volverla mucho peor todavía.

No podemos confiar en que papá Estado o papá Ayuntamiento o mamá Diputación dirijan el destino de nuestras vidas más allá de un determinado límite porque entonces si éstos se hunden nos hundimos todos con ellos.


No hay comentarios: