jueves, 11 de marzo de 2010

CARLES PELLICER: AJUNTAMENT DE REUS, ABSÈNCIA DE TRANSPARÈNCIA

http://www.reusdigital.cat/index.php?command=show_news&news_id=12042

La transparència és una de les bases essencials de la democràcia. En democràcia, tot és opinable, però per a què hi pugui haver un debat real i productiu i per a què s’evitin els abusos per part dels governants de torn, cal que hi hagi llums i taquígrafs i que la informació flueixi lliurement. D’aquí la dita aquella: “la informació és poder”. I d’aquí també que aquells que disposen d’informació en siguin tan gelosos, perquè saben que això els dóna un avantatge sobre els que no la tenen.

El cas és que, quan es tracta d’assumptes públics, la transparència és obligada. Aquells que ocupen posicions de poder han de passar comptes davant els ciutadans que els han escollit, explicant què fan, per què ho fan, i quins resultats obtenen. I els ciutadans han de poder conèixer, reclamar, demanar explicacions, i rebre contesta.

Tot plegat és de bastant sentit comú, però queda encara molt lluny de les pràctiques de les institucions públiques del país i, sobretot, com s’ha posat ara mateix de relleu, de la ciutat de Reus. La presentació de l’“lnforme al Parlament 2009” del Síndic de Greuges de Catalunya, on Reus assoleix el dubtós honor de tenir el títol de “Administració no col·laboradora de l’any”, n’és una mostra.

En aquest Informe, el Síndic indica que, quan ha fet gestions per a aclarir les queixes i denúncies que ha rebut de ciutadans en relació al seu Ajuntament, “s’ha hagut de destacar de forma expressa la manca de col·laboració que s’ha rebut d’una única administració, l’Ajuntament de Reus, que té en tramitació a la institució nou expedients de queixa, sobre els quals no ha enviat la informació que se li ha requerit reiterades vegades.” D’aquesta manera, l’Ajuntament de Reus (i la ciutat, per extensió) ha quedat en evidència davant de la resta del país, i això ens produeix vergonya aliena. Exigim, doncs, que s’assumeixin responsabilitats i que canviïn els estils de governar.

De fet, plou sobre mullat, perquè l’organització Transparency International, en els seus informes anuals sobre la transparència dels Ajuntaments espanyols, situa Reus de la meitat cap avall de les administracions locals de l’Estat. I el Grup Municipal de CiU també ja fa temps que ve denunciant actituds i comportaments obscurantistes i arrogants per part de l’equip de govern presidit per l’Alcalde Pérez.

Afortunadament, però, no tenim per què resignar-nos a aquest estat de coses, fruit de la sensació d’impunitat amb què operen aquelles que porten més de 30 anys governant Reus i creuen que han de durar eternament. Des de Convergència i Unió treballem amb el compromís de canviar aquest tipus de mals hàbits públics i per a fer una administració més transparent i propera al ciutadà.

Carles Pellicer és portaveu del grup municipal de Convergència i Unió a Reus.

No hay comentarios: